PREMIÉR: Firmy aj nadpriemerne zarábajúci zaplatia od budúceho roka vyššie dane

24.05.2012 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Firmy pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť zo svojich príjmov namiesto doterajších 19 % jednotne vyššiu sadzbu 23 %. Po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Od tejto zmeny si vláda sľubuje dodatočný príjem vo výške 366 miliónov eur.

Právnických osôb by sa tak nemalo týkať progresívne zdanenie, ktoré sa pripravuje pre fyzické osoby. Základná sadzby im zostane na dnešnej úrovni 19 %. "Nad určitú sumu, ktorá je veľmi vysoká, bude zavedená vyššia sadzba," avizoval predseda vlády s tým, že zatiaľ nemá význam hovoriť o konkrétnej hranici ani cieľovej úrovni daňovej sadzby.

Šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka pri odchode z rokovania rady povedal, že by malo ísť o sadzbu na úrovni 23 %, a to od príjmu okolo 3000 eur.

Za otvorenú otázku označil Fico plánované zjednotenie odvodových stropov, ako aj možné zdanenie dividend vyplácaných fyzickým osobám. O konkrétnej sadzbe však zatiaľ hovoriť nechcel. Právnických osôb sa dodatočné zdanenie dividend týkať nebude, pretože to nedovoľujú európske pravidlá. Rada solidarity a rozvoja sa opäť zíde v utorok (29.5.) popoludní.
 

Vyberte región